We waren hiervoor te gast bij Rabobank Breda en kijken terug op een waardevolle bijeenkomst.
Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland. Het Ontwikkelfonds FRES is opgericht om te helpen investeren in de ontwikkelfase van projecten en het verder professionaliseren van energiecoöperaties.
In deze bijeenkomst werd aan de hand van concrete voorbeelden het gesprek gevoerd over hoe de FRES werkt en wat dat vraagt van projectontwikkelaars, energiecoöperaties, overheden en andere betrokkenen.
Opening en kennismaking
Dagvoorzitter Jonneke Stans heette de aanwezigen welkom. Met een korte inventarisatie bracht zij in beeld wie de deelnemers waren en wat voor type organisatie zij vertegenwoordigden. Hierna nam zij de deelnemers mee in het programma. Het eerste onderdeel was een verdere kennismaking met elkaar, aan de hand van verschillende stellingen. Dit leidde tot mooie gesprekken.
Lancering Energiecoöperatiedesk
Huib van Gorkom (Rabobank) deelde een mooie primeur: de Rabobank lanceert de Energiecoöperatiedesk Zuidwest-Nederland. Energiecoöperaties hebben voortaan één loket voor al hun vragen. Bijvoorbeeld over het openen van een rekening, verzekeringen, de financiering en het delen van kennis en netwerk. Op deze manier wil de Rabobank bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.
Heb je een vraag? Neem contact op via energiecooperatiedesk.zwn@rabobank.nl
Waar begin je?
Energiecoöperaties zijn essentieel voor het succes van de energietransitie. Maar waar begin je? En hoe kunnen energiecoöperaties professionaliseren? Precies daarbij helpt de FRES!
Jan Schouw liet zien hoe de FRES precies werkt. Vervolgens deelde Pim de Ridder zijn ervaringen met het opzetten van een energiecollectief in Terheijden, het Traais Energie Collectief (TEC). De stappen die het TEC de afgelopen jaren maakte zijn vastgelegd in de documentaire ‘De Energievrijstaat’. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de trailer of de hele documentaire.
Aan de slag!
Tot slot gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over verschillende casussen vanuit verschillende rollen. Hierbij bespraken zij welke kansen, mogelijkheden en belemmeringen zij per rol zagen. Samenwerking blijkt een van de belangrijkste succesfactoren.
Hoe nu verder?
We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst vol netwerkmomenten en verbindingen. Later in het jaar 2023 plannen we nog een verdiepende sessie. Houd hiervoor de website in de gaten.