Een warmtenet, ook bekend als stadsverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met een warmtenet kunnen woningen worden verwarmd. Er is dan geen cv-ketel en geen aardgas (meer) nodig.
Je kunt een warmtenet vergelijken met een grote cv-installatie, waarop de huizen in een buurt of wijk aangesloten zijn. In de omgeving staat ergens een warmtecentrale die samenwerkt met een warmtebron, waarmee hij water opwarmt. Het warme water stroomt via buizen de wijk in, naar de woningen.
In iedere woning hangt een installatie (afleverset) met een warmtewisselaar. Die verdeelt de warmte over de verwarming en warm water. Afgekoeld water loopt vanaf je huis weer terug naar de centrale warmtebron.
Momenteel is zo’n 6 procent van de woningen in Nederland al aangesloten op een warmtenet. In de toekomst schat de overheid dat dit zo’n 30 procent is.
Bron: Hier.nu
Een warmtenet is altijd aangesloten op een of meerdere warmtebronnen. Dit kunnen verschillende typen bronnen zijn. Bijvoorbeeld:
Restwarmte
Bij veel industriële processen, zoals in elektriciteitscentrales of afvalverwerkingsbedrijven, komt restwarmte vrij. Die kan gebruikt worden voor een warmtenet.
In veel stedelijke gebieden met stadsverwarming wordt al gebruik gemaakt van restwarmte. Er is nog veel onbenutte restwarmte die ingezet kan worden voor warmtenetten.
Oppervlakte- of afvalwater
Ook uit oppervlaktewater van rivieren en plassen, en afvalwater van het riool kunnen we warmte winnen. Zelfs als de temperatuur van de bron maar 10 graden is.
Biomassa
De warmte van warmtenetten komt soms uit biomassa. Er worden dan houtsnippers verbrand, en met de warmte die vrijkomt wordt water verwarmd.
Geothermie (aardwarmte)
Geothermie of aardwarmte is warmte die uit de grond wordt gewonnen. Uit aardlagen op een kilometer diep wordt warm grondwater omhoog gepompt waarmee een warmtenet gevoed kan worden. Geothermie wordt al gebruikt om kassen te verwarmen in de glastuinbouw. Uitgebreide informatie over geothermie is terug te vinden op de website Alles over aardwarmte.
Bron: Hier.nu
Misschien heb je nog veel meer vragen over aardgasvrij wonen en werken. Zoals: Moet ik nu al iets doen? Wat mag ik zelf kiezen? Klopt het dat de Duitse overheid aardgas juist stimuleert? En wat moeten bedrijven doen?
Deze en vele andere vragen kun je vinden op de website van HIER.