Wat zijn de grootste uitdagingen in de energietransitie?
Voor duurzame opwek van elektriciteit zijn er een paar uitdagingen.
De grootste is natuurlijk netcongestie: kunnen nieuwe windmolens en zonnepanelen tijdig aangesloten worden op het elektriciteitsnet.
Een andere uitdaging is balancering van vraag en aanbod: kunnen wij de industrie en bewoners verleiden om de meeste energie te gebruiken als de wind waait en/of de zon schijnt. Als dat niet altijd lukt, is er dan een oplossing om deze energie tijdelijk op te slaan?
Wat zijn de grootste kansen in de energietransitie?
Er liggen voor duurzame opwek ook volop kansen: de vele industriedaken die nog niet zijn vol gelegd met zonnepanelen, oudere windmolens die nog niet zijn vervangen door krachtigere exemplaren.
Bij bedrijven zijn er kansen om met lokale energyhubs de beschikbare elektriciteit beter onderling te verdelen.
En elektrisch rijden is ook een oplossing voor netcongestie: als de zon hard schijnt kunnen de auto’s worden opgeladen. In de toekomst kunnen elektrische auto’s als thuisbatterij gaan werken, door de opgeslagen energie tijdens piekuren tijdelijk terug te leveren.
De ontwikkeling van opwek van duurzame elektriciteit wordt nu al gemonitord. Ieder jaar wordt de foto gemaakt: waar staan we, liggen we op koers. Het ophalen van de data bij gemeente verloopt steeds soepeler, de data wordt completer. En is daarmee actueler en betrouwbaarder. Op basis van die data kunnen we bijsturen: moeten we versnellen? Moeten we de opwek in een ander deelgebied gaan projecteren? Waar moeten we balanceren?