RES West-BrabantWij werken samen aan een duurzame toekomst met schone en betaalbare energie voor iedereen.

Technieken

De RES West-Brabant werkt aan een regio waarin het goed wonen, werken en leven is. We willen voor iedereen stroom en warmte die toekomstbestendig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en veilig is.

Om dit te halen is een brede aanpak nodig. Hierbij houden we rekening met hoe elektriciteit, warmte en brandstoffen met elkaar samenhangen.

 

Samenhang

Veel is met elkaar verbonden. Voorbeeld: een gebouw gaat gebruik maken van een warmtepomp voor het verwarmen van de ruimtes. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van aardgas, dat is goed. Maar het kost wel extra stroom. En die moet ergens opgewekt worden. Misschien kan de verwarming ook met een andere bron, bijvoorbeeld warmte uit de grond, wat minder extra stroom kost. Al deze afwegingen doen we, op grotere schaal, samen met allerlei partijen in onze regio. Zo maken we samen afwegingen en blijven naar het totale plaatje kijken van elektriciteit en het stroomnet, warmte en brandstoffen.

 

Technieken

In de RES 1.0 gaan we uit van oplossingen met technieken die beschikbaar zijn op dit moment en zich al bewezen hebben. We moeten namelijk nu al aan de slag om onze doelen voor 2030 te halen. Wij blijven steeds in de gaten houden of er in de tussentijd nieuwe technieken of innovaties bijkomen. Daarmee blijven we kijken hoe we op de meest slimme, efficiënte en betaalbare manier genoeg duurzame energie kunnen opwekken.

 

Het energiesysteem en de RES

Naast passende technieken is ook een toekomstbestendig energiesysteem erg belangrijk. Met energiesysteem bedoelen we het totaal van productie, transport, omvorming, opslag, verdeling en gebruik van energie. En ook hier hangt alles weer met elkaar samen. De overgang naar duurzame energie veroorzaakt ingrijpende veranderingen in ons energiesysteem. En ook krijgen we te maken met wat meer onzekerheid. Hernieuwbare energie is minder voorspelbaar; we weten niet altijd wanneer de wind waait of de zon schijnt om ons van elektriciteit te voorzien.

 

Energiedragers

Het energiesysteem heeft drie soorten ‘energiedragers’: elektriciteit, warmte en brandstoffen. Alle geproduceerde energie komt via één van deze ‘dragers’ bij de gebruiker van deze energie (bijvoorbeeld uit jouw stopcontact).

Binnen één soort energiedrager kan een verandering plaatsvinden, omvorming. Bijvoorbeeld bij brandstof kan olie omgevormd worden naar benzine. Die verandering kan ook tussen twee soorten ‘dragers’, bijvoorbeeld elektriciteit die wordt omgezet in waterstof.

 

Gebruik van de ruimte

De nieuwe vormen van energieproductie en -opslag zijn van invloed op hoe we de inrichting doen van onze straten, wijken, dorpen, steden en buitenruimte. Er is bijvoorbeeld ruimte nodig voor nieuwe elektriciteitskastjes, voor grote elektriciteitsstations of zelfs nieuwe fabrieken.

 

Keuzes maken

In de RES maken we samen keuzes over de toekomst van het energiesysteem. Bijvoorbeeld over waar windenergie en zonne-energie komt, waar grote warmtenetten (stadsverwarming) nodig zijn en waar nieuwe grote batterijen komen.

 

 

 

Lees meer over

 

 

Volg ons op Linkedin

 

Contactinformatie

Waterschap Brabantse Delta
Bouvignelaan 5
4836 AA Breda

Telefoonnummer Johan de Beer, programmaregisseur RES West-Brabant: 06 ‑ 148 641 90

Aanmelden nieuwsbrief

 

 

Cookie-instellingen