De werkgroepen zijn onderdeel van de ambtelijke werkorganisatie. Deze bestaat uit een RES-team, Programmateam en Werkgroepen.
De organisatie kent drie actieve werkgroepen, elk met afvaardiging in het RES-team. Werkgroepen:
- Warmte
- Elektriciteit
- Communicatie en Participatie
Werkgroep Warmte
De werkgroep Warmte zorgt voor het (laten) uitvoeren van verdiepende onderzoeken voor de uitwerking van de regionaal structuur warmte (in RES 2.0). Denk aan de verdieping op de potentie van groen gas en de voorwaarden voor lokale warmtenetten. Daarnaast zorgt de werkgroep voor aansturing en afstemming met de publiek-private RES-deal Regionale warmte-infrastructuur. De werkgroep Warmte bestaat uit een coördinator, warmte beleidsmedewerkers van een aantal gemeenten, de waterschappen, netbeheerder Enexis, Warmt infra Enpuls en een provinciale vertegenwoordiger.
Werkgroep Elektriciteit
De werkgroep Elektriciteit zorgt voor het (laten) uitvoeren van verdiepende onderzoeken voor de uitwerking van de regionaal structuur elektriciteit (in RES 2.0). Denk aan de verdieping op de potentie van batterijen en zon op dak. Daarnaast zorgt de werkgroep voor aansturing en afstemming met de publiek-private RES-deal Regionale elektriciteit-infrastructuur. De werkgroep Elektriciteit bestaat uit een coördinator, elektriciteit -experts van relevante gemeenten, een expert kleinschalige initiatieven, en een provinciale vertegenwoordiger.
Werkgroep Communicatie & Participatie
De meeste gemeenten hebben zitting in de werkgroep Communicatie & Participatie, deels mensen met een communicatie-achtergrond, deels mensen met een inhoudelijke achtergrond. Er is bovendien een whatsapp groep met communicatieadviseurs uit de regio, daarin houden we elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen en kunnen ook goede lokale voorbeelden worden gedeeld. Ter voorbereiding op bijvoorbeeld een Klimaatweek of andere grote acties met veel kansen om een breed publiek te bereiken organiseren we een regio breed overleg om de inzet te bepalen, elkaar te inspireren en waar het kan het werk te verdelen. Zo verstevigen we het netwerk in de regio en maken we slim gebruik van elkaars expertise en ervaring. De werkgroep Communicatie & Participatie bestaat uit een coördinator, communicatie en inhoudelijke -experts van relevante gemeenten en een externe communicatieadviseur.
Programmeringsoverleg
In het programmeringsoverleg wordt de programmering (planning, locatie en omvang) van wind- en zonprojecten besproken, in relatie tot de ontwikkeling van de netcapaciteit. De voortgang van de realisatie van projecten uit de RES wordt er tenminste twee keer per jaar gedeeld. Dit kan leiden tot voorstellen om het regionale programma aan te passen of aan te vullen. Dit ambtelijk programmeringsoverleg doet dan een voorstel, inclusief eventuele alternatieven, (via het RES-team) aan de Stuurgroep. Het overleg organiseren we gebiedsgericht.